Nyitólap
Medenceépítés
Cégünkről
Medencék
Szolgáltatások
Saját gyártású termékekmedenceszegelyko.hu Saját gyártású
medence szegélykövek!Ajánlatunk kertépítéshez:
Miditt-Land Bt.

 


Medenceépítés

Medenceépítés előtt

Mielőtt a legapróbb munkálatokba is belekezdene, hogy megépítse álmai medencéjét, nem árt szakember véleményét kikérnie. A medenceépítés összetett és minden esetben egyedi feladat, a medence helyének pontos meghatározásától egészen a medenceburkolat kiválasztásáig. Cégünk minden kedves érdeklődőnek szívesen áll rendelkezésére, ingyenesen végzünk helyszíni terepszemlét, és készítünk árajánlatot.

A medence helyének megválasztása

A medence elhelyezkedését tekintve alapvetően kétféle típus létezik: a beltéri (épületen belüli), vagy a kültéri medence. Mindkét típus tervezésénél számos ergonómiai és biztonságtechnikai szempontot kell figyelembe venni! A kültéri medence fekvését olyan környezeti tényezők határozzák meg, mint: a napjárás, a széljárás, a megközelíthetőség, a körüljárhatóság, a környező növényzet, a háztól való távolság, illetve a vízgépészeti, világító és élményelemek elhelyezhetősége. Ha a talaj- és domborzati viszonyok megkívánják, statikus szakember közreműködése szükséges. Beltéri medence építésekor nélkülözhetetlen a statikus és az építész szakvélemény. Az elhelyezést itt nem befolyásolják környezeti, időjárási körülmények, azonban komoly problémát jelent a medencetérben a fokozott páraképződés. Ezért a hatékony fűtés biztosítása mellett gondoskodni kell nagyteljesítményű páramentesítő berendezésről és a víz felszínére húzható solartakaróról.

A medence mérete és funkciója

Érdemes végiggondolni, hogy mire is szeretné használni leendő medencéjét. Kifejezetten úszási célokra nem érdemes 7m-nél rövidebb és 3m-nél keskenyebb medencét tervezni, de ha csak pihenni, ellazulni szeretne benne, akkor a kisebb is elegendő. Ugyanakkor ellenáramoltató berendezés beépítésével az úszás lehetősége bármilyen medenceméret mellett biztosítható. Szaunák közelébe pedig inkább a kis méretű, hideg vizes merülő-medence telepítése javasolt. A medence mélységének meghatározásánál is hasonló szempontokat kell figyelembe venni. Az 1,2-1,4m-es vízmélység már elegendő ahhoz, hogy szabadon tempózhasson benne, de még a vízben való játékra, lubickolásra is alkalmas. A bátortalanabb úszók is nagyobb biztonsággal merészkednek bele. Ennél mélyebb medence építése azonban csak felesleges többletkiadást jelent mind a kivitelezés, mind a szűréstechnikai megoldások terén, ráadásul a medence takarítása, karbantartása is nehezebbé válik. Ha pezsgőmedencére vágyik, választhat az általunk is forgalmazott különböző külföldi cégek termékkínálatából, vagy egyedi elképzelései alapján mi magunk megépítjük a pezsgő és masszírozó funkciókkal felszerelt élménymedencéjét. A különböző medencetípusok persze tetszés szerint variálhatók. Praktikus megoldás például az úszómedence szélében kialakított pezsgő és masszázs öböl.

Ezen alapelvek mellett természetesen még rengeteg szempont és kérdés merül fel egy úszómedence építésekor. Az eddig leírtakkal csupán szerettük volna érzékeltetni a medenceépítés bonyolultságát, és hangsúlyozni az ügyfelekkel közösen átgondolt tervezés szükségességét.

Cégünkről >>>